Hervorming van het recht inzake niet-contractuele aansprakelijkheid: inwerkingtreding van het nieuwe Boek 6
Hervorming van het Burgerlijk Wetboek: nieuwe regels voor buitencontractuele aansprakelijkheid
Het Belgische recht verandert met de inwerkingtreding van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek op 1 januari 2025. Deze tekst, die op 1 juli 2024 in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd, verduidelijkt de regels inzake buitencontractuele aansprakelijkheid en voert hervormingen door om hardnekkige juridische onduidelijkheden op te lossen. Laten we eens kijken wat dit betekent voor onderaannemers, bestuurders, werknemers en de impact op verzekeringspolissen.
De situatie tot nu toe
Bij gebrek aan expliciete wettelijke kaders voor buitencontractuele aansprakelijkheid is het Belgische systeem traditioneel opgebouwd rond twee fundamentele principes:
- De weigering om contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid te combineren Dit principe, vastgelegd in een uitspraak van de Cour de cassation (het Franse Hof van Cassatie) in 1973, verbood elke vordering tot buitencontractuele aansprakelijkheid voor schade als gevolg van contractbreuk. Het belangrijkste doel was om te voorkomen dat partijen door middel van buitencontractuele rechtsmiddelen de in hun contracten vastgelegde aansprakelijkheidsgrenzen zouden omzeilen. Bijgevolg waren contractuele aansprakelijkheidsvorderingen de primaire remedie voor inbreuken, waardoor buitencontractuele vorderingen naar de achtergrond werden gedrongen. Er waren echter uitzonderingen op deze regel, met name in gevallen waarin een strafbaar feit voortvloeide uit de schending van de contractuele verplichting, wat de complexiteit van de toepassing van dit beginsel illustreert.
- Vrijwel geen bescherming voor handhavingsambtenaren Deze doctrine garandeerde agenten die betrokken waren bij de uitvoering van contractuele verplichtingen (bestuurders, onderaannemers, onafhankelijke dienstverleners, werknemers, enz. Er waren echter grenzen aan deze bescherming in uitzonderlijke situaties, met name wanneer de handelingen in kwestie van criminele aard waren.
Deze principes, hoewel historisch verankerd in de Belgische doctrine, zijn het onderwerp geweest van discussie vanwege hun implicaties voor het evenwicht van verantwoordelijkheden in contractuele relaties.
Wat gaat er gebeuren met het nieuwe Boek 6?
Concurrentieverbod opgeheven
Boek 6 introduceert de mogelijkheid voor een gelaedeerde om te kiezen tussen schadevergoeding op basis van contractuele of buitencontractuele aansprakelijkheid, mits aan de toepasselijke voorwaarden is voldaan. De verweerder kan zich echter beroepen op de beperkings- of verweerclausules in de hoofdovereenkomst, behalve in het geval van lichamelijk of geestelijk letsel of opzettelijk wangedrag.
De partijen behouden de mogelijkheid om deze keuze te beperken door in hun contract te bepalen dat deze combinatie verboden is.lbehalve in de hierboven vermelde gevallen.
Einde van de quasi-immuniteit voor uitvoerende agenten
Het nieuwe Boek 6 schaft het beginsel van quasi-immuniteit af, aangezien het een contractant zal toestaan de directe aansprakelijkheid van de agent van zijn medecontractant in te roepen in geval van een fout bij de uitvoering van het contract.
Met betrekking tot de verweermiddelen die beschikbaar zijn voor een tenuitvoerleggingsagent die wordt geconfronteerd met een vordering voor buitencontractuele aansprakelijkheid, heeft het Boek 6 biedt een dubbele bescherming, waarbij de uitvoerende agent zich in het algemeen kan beroepen op contractuele verweermiddelen die voortvloeien uit zowel de overeenkomst tussen de uitvoerende agent en zijn principaal, als uit de overeenkomst tussen de principaal en zijn medecontractant (voor zover de uitvoerende agent op de hoogte is van de inhoud van die overeenkomst), alsmede op verweermiddelen die voortvloeien uit bijzondere wetten die op die overeenkomsten van toepassing zijn. Het is ook mogelijk om de buitencontractuele aansprakelijkheid van de plaatsvervanger contractueel uit te sluiten.
Als deze laatste een fout begaat, hetzij met de bedoeling om schade te veroorzaken, hetzij met als gevolg schade door aantasting van de lichamelijke of geestelijke integriteit, zal hij zich niet kunnen beroepen op de contractuele verweermiddelen die voortvloeien uit zowel de overeenkomst tussen de uitvoerende agent en zijn principaal, als uit de overeenkomst tussen de principaal en zijn medecontractant.
Waarom deze verandering?
Het doel van deze hervorming is om bepaalde nadelige situaties te elimineren. Zo kon de opdrachtgever, die voorheen alleen verhaal had op de hoofdaannemer, een onderaannemer niet aanklagen als de hoofdaannemer failliet ging.
Deze nieuwe wetgeving biedt meer flexibiliteit en maakt het mogelijk om de financiële verantwoordelijkheden te verdelen tussen de verschillende betrokken spelers, waardoor het risico voor benadeelde partijen wordt verminderd.
Mogelijke vrijstellingen van de nieuwe regels
De wetgever staat echter toe dat een quasi-immuniteit contractueel wordt gehandhaafd. Clausules die de aansprakelijkheid beperken kunnen daarom worden opgenomen in algemene voorwaarden of in individuele contracten (arbeidscontracten, samenwerkingsovereenkomsten, onderaannemingscontracten, enz.)
Dit maakt het mogelijk om bepaalde partijen te beschermen tegen buitencontractuele claims, met inachtneming van de wettelijke beperkingen betreffende ernstige of opzettelijke schade aan de lichamelijke of geestelijke integriteit.
Impact op verzekeringspolissen
Lettertypenburgerlijke aansprakelijkheid :
- De mogelijkheid om vorderingen in te stellen tegen plaatsvervangende agenten betekent dat verzekerde personen nu ruim moeten worden gedefinieerd om alle personen te omvatten die voor een contractant werken, zoals werknemers, zelfstandigen, stagiairs, tijdelijk personeel en vrijwilligers.
- Dekking in de loop van de tijd moet worden afgedekt door een clausule in het aansprakelijkheidsbeleid.
Aansprakelijkheidsverzekering bestuurders :
- Het nut van deze dekking is meer dan ooit bewezen en het zou onverstandig zijn om zonder geschikte dekking te blijven werken.
- Aansprakelijkheidsverzekeringen voor bestuurders dekken al claims van derden voor wanbeleid.
- De invoering van buitencontractuele aansprakelijkheid verandert niets aan de garanties van deze dekking, maar met de uitbreiding van de aansprakelijkheid van externe bestuurders wordt een toename van claims en verdedigingskosten verwacht.
Wanneer wordt Boek 6 van kracht?
De bepalingen van Boek 6 zijn van toepassing op gebeurtenissen die aanleiding kunnen geven tot aansprakelijkheid en die zich na de inwerkingtreding hebben voorgedaan. De oude regeling blijft van toepassing op schadelijke gebeurtenissen die zich voor deze datum hebben voorgedaan, zelfs als de gevolgen ervan zich na deze inwerkingtreding uitstrekken.
Op Avesta VerzekeringenWe raden onze klanten aan :
- Bij het opstellen van en onderhandelen over commerciële en arbeidscontracten rekening houden met een eventuele vrijstelling van buitencontractuele aansprakelijkheid voor hun werknemers.
- Hun bestaande contracten herzien om er clausules in op te nemen die de aansprakelijkheid beperken of organiseren in overeenstemming met de nieuwe regels.
- Controleer verzekeringspolissen om ervoor te zorgen dat alle polishouders na verloop van tijd voldoende dekking hebben.
Deze hervorming betekent een grote verandering voor alle bedrijven, hun bestuurders en werknemers. We bespreken de kwestie graag met je en geven je advies over de beste manier om verder te gaan op het gebied van verzekeringen.